Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Najbolji monitori - 2021.
15. 01. 2021.

Najbolji monitori - 2021.

Kako kupiti najbolji monitor za gaming, profesionalni rad ili opću uporabu.

Koji monitor kupiti? Koji je najbolji monitor? Monitori do 2000kn… To su pitanja s kojima naši kupci najčešće započinju potragu za novim monitorom, a potraga doista nije jednostavna, bilo da se radi o monitoru za rad od kuće, kupnji gaming monitora ili ti je stari prestao raditi pa tražiš najbolju zamjenu za svoj novac. Na ovom mjestu navest ćemo glavne smjernice na koje je potrebno obratiti pozornost prilikom kupovine monitora i redovito ćemo ažurirati popis kako će se stanje ponude mijenjati.

Od kud početi

Za početak bitno je znati za što će se koristiti monitor koji kupuješ, da li tražiš monitor s koji je izrađen od premium materijala koji će se idealno uklopiti u radni prostor ili je to monitor s koji će ti dati prednost u multiplayer igrama ili ti pak treba monitor koji ima savršeni prikaz boja ili pak možda oboje?

Nažalost savršeni monitor ne postoji, koliko god novaca spremni bili izdvojiti, sve ovisi o tvojim potrebama.
Glavne razlike između monitora su tip panela, rezolucija, dijagonala i dodatne značajke novijih modela poput HDR-a i mogućnosti promjenjive frekvencije osvježivanja koja će pridonijeti da se igre prikazuju bez rezanja slika i trzanja ako FPS padne ispod nativne frekvencije monitora.

Tip panela

TN – monitori koji koriste VA matricu imaju u pravilu nisko vrijeme odaziva, visoke frekvencije osvježavanja slike, minimalni motion blur i niski input lag (period od kad korisnik napravi akciju s npr. Mišem ili tipkovnicom do kad se ta akcija prikaže na ekranu). Također monitori s VA matricom među jeftinijim na tržištu. Međutim ovaj tip monitora ima najgori prikaz boja i kut gledanja (koliko će se kvaliteta prikaza mijenjati ovisno pod kojim kutem gledate u monitor). TN monitore često ćete pronaći u uredskoj primjeni gdje pisanje teksta i osnovne radnje na računalu ne zahtijevaju odlike panela navedenih niže u tekstu.

IPS – ovi monitori imaju nešto sporije vrijeme odaziva u odnosu na TN monitore, ali tehnologija je značajno uznapredovala tako da prosječni korisnik neće primijetiti nešto mutniju sliku na objektima koji se brže kreću. Ono u čemu su najbolji su najbolji kutovi gledanja i najbolji prikaz boja koji je nužan za profesionalnu uporabu.

VA – tipično ovi monitori imaju najveće vrijeme odaziva koji uzrokuje crne zamuljane tragove kod objekata koji se brži kreću, nešto lošije kuteve gledanja u odnosu na IPS (ali bolje od TN-a) i daleko najbolji kontrast. VA je tehnologija koja je u posljednjih dana najviše napredovala po pitanju vremena odaziva i s nestrpljenjem očekujemo nove modele koji će otkloniti poteškoće kao što je treperenje slike ako su upaljeni FreeSync ili G-sync. Najčešće se koriste za općenitu uporabu i zbog odličnog kontrasta idealni su za gledanje filmova i manje zahtjeve gamere.

Rezolucija monitora

Slika LCD monitora sastoji se od miliona sitnih točki (piksela). Svaki piksel se sastoji od pod-piksela za svaku primarnu boju. Što više piksela monitor ima to će slika biti čišća i jasnija, ali će ujedno biti potrebno da imate i dovoljno jak hardware koji može pogoniti sve te piksele.

Tipčni nazivi rezolucija su:
5K – 5120 x 2880
4K ili UHD – 3840 x 2160
Quad HD ili QHD (1440p) – 2560 x 1440
WUXGA – 1920 x 1200
Full HD ili 1080p – 1920 x 1080

Više piksela je općenito bolje, ali kako smo već napomenuli sve ovisi o hardwareu ili namjeni. Veće rezolucije omogućit će više prostora na ekranu za više prozora što se direktno može odraziti pozitivno na produktivnost.

Gameri s višim budžetom obično kombiniraju 27“ dijagonalu s QHD ili 4K rezolucijama, a Full HD je obično rezerviran za ultra visoke frekvencije osvježavanja slike od 144hz pa naviše.

FreeSync ili G-sync

Sve više monitora se može pronaći koji imaju podržan jedan ili oba standarda. FreeSync je podržan od strane AMD i njihovih Radeon grafičkih kartica dok je G-Sync podržan od strane Nvidije. FreeSync monitori obično su niže cijene i manji je rang prilagođene frekvencije osvježavanja ekrana od G-Synca.
Razlike u performansama ovih implementacija su minimalne i ovise od modela do modela.