Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Najbolji printeri za kućnu upotrebu - 2021.
24. 03. 2021.

Najbolji printeri za kućnu upotrebu - 2021.

Želite li kupiti novi printer? Morate donijeti neke odluke. Trebate li samo jednobojni ispis ili mogućnost ispisa u boji? Preferirate li lasersku ili inkjet tehnologiju?

Što je s dodacima, poput bežičnog umrežavanja ili višenamjenskih značajki kopiranja / skeniranja / faksa? Vaš izbor ovisit će o tome što želite raditi s printerom, koliko ispisa radite, koliko će drugih ljudi također koristiti pisač i, naravno, koliko možete potrošiti - za sam pisač i za zamjenu tinta ili toner.

Crno-bijeli ili printer u boji

Najjednostavniji, ali ujedno i najvažniji izvor prilikom odabira printera: treba li vam jednobojni (crno-bijeli, mono, monochrome) printer ili printer u boji.

MFP printer

MFP - akronim za “Multifunction Printer” (Multifunkcijski printer) te označava printer koji dolazi sa scannerom i opcijom kopiranja (3 u 1), a mnogi i s fax funkcijom (4 u 1).

Tehnologija printanja

- InkJet printeri - Inkjet pisač ispušta tekuću tintu kroz izuzetno mlaznice u glavi za ispis kako bi stvorio sliku. Primarni razlog odabira inkjet pisača je kvaliteta fotografije: Inkjet pisači su i dalje najbolji u glatkom spajanju boja. Također, inkjet pisači su idealni za printanje po raznolikim materijalima; platna, CD/DVD mediji, plastificirane naljepnice…
Uz inkjet, ono što dobivate u svestranosti gubi se na brzini: Većina inkjet pisača ima sporu do prosječne brzine ispisa. Poslovno orijentirani modeli obično nude veće brzine od kućnih modela. Vrsta tinte koju pisač koristi može utjecati na kvalitetu ispisa. Općenito, jeftiniji inkjet printeri dolaze s 3u1 uloškom za boju (cijan, magenta i žuta), te kada se potroši jedna boja potrebno je zamijeniti cijeli uložak. Kvalitetniji printeri dolaze s odvojenim ulošcima, gdje je svaka boja posebno, pa kada se jedna boja potroši, dovoljno je zamijeniti uložak od potrošene boje. Takvi printeri u načelu u samom startu koštaju više. Neki pisači imaju opcije s velikim ulošcima ili čak velike spremnike u koje se nadosipa boja. Takvi uređaji nude nižu cijenu ispisa po stranici u usporedbi s ulošcima standardne veličine.
- Lasersk printeri - Iako bi se neki mali uredi ili odjeli mogli snaći s poslovno orijentiranim inkjet pisačima, najčešći uredski printeri su laserski. Laserska tehnologija koristi koristi toner i rotirajući fotoosjetljivi bubanj postupkom “pečenja”. Laserski printeri obično su brži od inkjet printera i stvaraju precizno nacrtan tekst ili grafiku. Laserski printeri su načelo skuplji za kupnju, iako njihovi troškovi tonera mogu biti niži od troškova tinte za inkjet printere, ovisno o modelu.
- LED printeri - rade na identičan način kao i laserski printeri, samo kod LED printera izvor svjetlosti nije laser već LED
- Matični (iglični) printeri (Impact dot matrix) - Printeri starije generacije. Izrazito robusni, zbog čega se koriste i danas. Prepoznatljivi po karakterističnom zvuku prilikom ispisa, koriste ribbone kao izvor boje.
- 3D printeri - iako dijele naziv sa klasičnim printerima, 3D printeri koristeći materijale poput plastike ili praha omogućuju printanje raznih trodimenzionalnih objekata

DPI - rezolucija

Izraz DPI je akronim za “Dots per inch” te označava veličinu “točke” ili “točkice” (ekvivalent pixela na monitorima) koju je printer sposoban isprintati na papiru. Što je DPI veći, ispis će biti kvalitetniji i detaljniji. Mono printeri (crno-bijeli) u pravilu imaju manji DPI jer je glavna pretpostavka da će printati većinom dokumente, tekst (npr. 1200×1200 DPI) dok kvalitetniji printeri u boji imaju veći DPI (npr. 5760×1440 DPI). Usko specijalizirani i profesionalni foto printeri imaju još i veći DPI (npr. 9400×2400 DPI).

Brzina printanja

Broj koji označava maksimalni broj isprintanih stranica u minuti (PPM - pages per minute). Uz PPM, još se korite CPM (characters per minute) i IPM (images per minute), no PPM je najčešća i standardizirana te se koristi u velikoj većini slučajeva. Treba uzeti u obzir da je PPM broj maksimalna vrijednost, te ne uzima u obzir vrijeme koje je potrebno printeru da pokrene prvu stranicu nakon određenog vremena neaktivnosti, kompleksnosti ispisa te da se ispis obavlja na jednoj strani papira ili na obje.


Spajanje printera s računalom

- USB - klasični način gdje se printer spaja izravno na računalo. Najjednostavniji način spajanja te postavljanja drivera. Idealan za rad s jednog računala, a sve što je potrebno je klasični USB kabel.
- LAN - mrežni način spajanja printera. U ovom slučaju printer se spaja mrežnim kabelom na switch čime mu se daje pristup svim računalima koji su na istoj mreži te pojednostavljuje korištenje većem broju korisnika i olakšava rad. Iako uključuje kablove što mu smanjuje praktičnost u odnosu na bežični način spajanja, bolje rješenje za poslovna okruženja te doprinosi manjem zagušenju mreže, posebice u uvjetima gdje se printa više i kada su printevi zahtjevniji (grafike).
- WLAN - kao i LAN, mrežni, bežični način spajanja. Jednostavniji način od odličnog žičnog (LAN) i idealan za kućno okruženje gdje je broj korisnika relativno manji i gdje su print zadaci relativno jednostavni.

Mjesečni broj ispisa stranica (RMPV - Recommended Monthly Print Volume)

Broj koji je povezan s robusnošću uređaja. Tipični uređaji za kućna upotrebu navode do 5.000 mjesečnih ispisa dok profesionalni uređaji za velike urede navode preko 120.000 mjesečnih ispisa. Prije kupnje broj koji je važno uzeti u obzir jer ako uzmete uređaj s višestruko manje mjesečnih ispisa o zaista isprintanih papira, uređaj će biti potrebno puno češće servisirati što u konačnici znatno podiže konačnu cijenu ispisa.

Memorija uređaja

Interna memorija printera koja označava koliko zadataka u redu čekanja printer može prihvatiti. Za kućne korisnike najčešće nevažna karakteristika, no u poslovnom okruženju s velikim brojem korisnika jednog printera uvelike može ubrzati cijeli proces printanja. Ako su ispisni zadaci veliki (MB) i kompleksni (grafike) memorija se brzo popuni te ima puno više “praznog hoda” između printanja 2 zadatka, koliko je potrebno da se zadatak prenese s računala na printer.

Simplex i duplex printanje

Pojmovi koji označavaju na koliko strana je printer sposoban printati. Većina printera ima opciju printanja samo na jednu stranu (simplex) tako da se taj pojam koristi puno rjeđe. Duplex printanje označava mogućnost printanja na obje strane papira bez potrebe angažmana korisnika te na najčešće prisutno u kvalitetnijim (a ujedno i skupljim) poslovnim modelima.