Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Najbolji procesori - 2021.
25. 03. 2021.

Najbolji procesori - 2021.

 Kako odabrati najbolji procesor za gaming, ured ili profesionalnu upotrebu.

Od kud početi
Kupujete novo računalo i niste sigurni koji je procesor idealan za vaše potrebe? Prije samog početka treba naglasiti da ne postoji jedan model procesora koji je idealan za svaku namjenu. Hoće li se računalo koristiti za gaming, za uredske potrebe, za profesionalnu obradu videa, 3D modeliranje ili nešto drugo? To je pitanje koje si prvo morate postaviti, jer svaki odgovor dolazi s različitom preporukom za procesor.

Što je procesor?
Središnja procesorska jedinica - procesor (CPU - Central Processing Unit) je kolokvijalno “mozak” računala. Sve zadaće koje zadajete računalu (od pomicanja miša pa do pokretanja aplikacija, igrica, obrade videa, fotografija, 3D modeliranja...) moraju “proći” kroz procesor. Što je procesor brži, brže će izvršavati zadatke koje mu zadate.

Frekvencija procesora
Takt procesora predstavlja koliko ciklusa u sekundi se može izvršiti. Mjeri se u megahetzima (MHz) ili u novijim, jačim procesorima u gigahertzima (GHz). U prošlosti brzina procesora se mjerila isključivo u brzini takta (Pentium 4 era, rane 2000e), no to više nije slučaj. U zadnjih 10ak godina brzina u taktu se nije toliko povećala koliko je svaki takt postao učinkovitiji, pa je gotovo nemoguće izravno uspoređivati procesore različitih proizvođača ili čak različite generacije istog proizvođača.

Broj jezgri
Broj koji predstavlja količinu fizičkih jezgri na samome procesoru. U teoriji, procesor s više jezgri je brži, jer paralelno može obavljati više zadaća, no u praksi sve ovisi o tipu zadatka koji zahtijevate od procesora. Glavni “problem” je software, tj programi/aplikacije jer mnogo aplikacija nije u mogućnosti iskoristiti puni potencijal nekog procesora jer su ograničeni na određen broj jezgri. Što procesor ima više jezgri, manji broj programa će moći iskoriti sve jezgre i samim time opravdati veću cijenu visokojezgrenih procesora

Hyper-threading (HT ili HTT)
Hyper-threading je mogućnost procesora da paralelnom obradom podataka globalno ubrza sam procesor. HT se očituje tako da operativni sustav jednu jezgru procesora (hardwareska razina) prepoznaje kao dvije dretve (softwareska razina). Često ćete vidjeti oznake pokraj broja jezgri “6c/12t” (6 cores/12 threads [6 jezgri/12 dretvi). U idealnim uvjetima, gdje aplikacija može iskoristiti puni potencijal procesora, dolazimo do ubrzanja od cca. 30%. Npr., ako zadamo neku zadaću procesoru sa 6 jezgri, bez HT-a (6c/6t), sve jezgre bi trebale biti brže do 6 puta od jedne jezgre tog procesora. S HT-om (6c/12t) možemo vidjeti da je su sve jezgre brže do 8 puta od jedne jezgre, iako procesor ima samo 6 fizičkih jezgri.

Cache memorija
Cache memorija je hardwareska predmemorija koju koristi procesor kako bi smanjio vrijeme pristupa radnoj memoriji (RAM memoriji). Cache memorija je manjeg kapaciteta te izrazito velike brzine zapisivanja i čitanja, smještena na sam procesor gdje se pohranjuju kopije često korištenih podataka iz radne memorije. Kod novijih procesora cache memorija je podijeljena hijerarhijski (L1, L2 i L3) gdje je L1 kapacitivno najmanja i najbrža a L3 najveća i najsporija (iako i dalje višestruko brža od RAM memorije).

TDP - The Thermal Design Profile/Power
Brojka (mjerna jedinica: W) koja označava količinu toplinske energije koju pri maksimalnom opterećenju procesor isijava.Treba naglasiti da TDP nije potrošnja procesora. Primarna namjena TDPa je pomoć pri kupnji hladnjaka za procesor, jer maksimalni TDP hladnjaka uvijek mora biti veći od TDPa procesora. Važno je istaknuti da AMD i Intel imaju različite metoda mjerenja TDPa, tako da nisu izravno usporedivi.

Socket ili procesorko ležite
Procesorsko ležite je karika između procesora i matične ploče pomoću kojeg ova dva dijela komuniciraju. Svako procesorsko ležište je jedinstveno i nekompatibilno između različitih modela. Npr. ako je procesor dizajniran za AM4 procesorsko ležište, ne može se koristiti ni na jednom drugom. Trenutno imamo 2 tipa procesorskog ležišta: PGA (Pin grid array) i LGA (Land grid array). Na PGA tipu ležišta pinovi se nalaze na procesoru, a na LGA ležištu pinovi se nalaze na matičnoj ploči. Ležišta se često mijenjaju nakon par generacija, tako da treba obratiti poznost prilikom nadogradnje starog računala da li postojeća matična ploča podržava novi procesor.

Overclocking
Pojam koji označava manualno povećanje frekvencije procesora iznad maksimalne tvorničke vrijednosti. Povećavanjem takta procesora povećava se brzina procesora no i zagrijavanje, te je samim time potrebna nabavka kvalitetnijeg hladnjaka (s većim TDPom) za adekvatno hlađenje. Da bi se izvukao maksimum iz procesora,  često je potrebno i povećanje jakost napona (V) procesora što može dovesti do dodatnog zagrijavanja a ujedno i skraćivanja radnog vijeka procesora. Overclockingom se gubi jamstvo, stoga se ovaj postupak ne preporučuje.