Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Pohrana podataka za računala
15. 01. 2021.

Pohrana podataka za računala

Ponuda na području pohrane podataka za stolna i prijenosna računala nikada nije bila veća ali i kompliciranija.

Trenutno na tržištu postoje 3 glavna tipa diskova za računala. Klasični tvrdi diskovi (HDD), SATA SSD diskovi i najnoviji PCIe NVMe SSD diskovi.

Klasični tvrdi disk (HDD) dolazi u 2 varijante. Verzija od 2,5 inča je prvenstveno namijenjena za prijenosna računala zbog manjih dimenzija a verzija od 3,5 inča se koristi u stolnim računalima. Glavna prednost tvrdih diskova je kapacitet. Za isti kapacitet SSD diskovi su skuplji 3 puta i više. No kompromis dolazi u obliku smanjene brzine čitanja, pisanja i pristupa podacima. Tvrdi diskovi su idealni za pohranu velike količine podataka.

hdd

Najveću revoluciju na području računalne pohrane podataka su donijeli 2,5 inčni SATA SSD diskovi. Radikalna promjena dizajna omogućila je brzine čitanja i pisanja do 4 puta veće od klasičnih HDD diskova, a vrijeme pristupa podacima ubrzano je za više od 100 puta. Pošto SSD diskovi nemaju pokretnih i osjetljivih dijelova kao HDD diskovi moderni SSD diskovi su puno otporniji na vibracije. Za razliku od HDD diskova koji dolaze u 2 forme, SATA SSD diskovi uvijek dolaze u formi od 2,5 inča s čime su prikladni za ugradnju u stolna i prijenosna računala.

ssd-sata

Najnoviji i najmoderniji tip diskova je PCIe NVMe disk. NVMe diskovi dolaze s novim i puno bržim PCIe M.2 konektorom koji omogućuje brzine do 5 veće u odnosu na SATA SSD diskove, a u najnovijoj varijanti (PCIe 4.0) i do 10 puta veće brzine. Kako su NVMe diskovi relativno moderni, ne mogu se ugrađivati u starija računala.

nvme-ssd