Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Najbolji računalni miševi - 2021.
25. 03. 2021.

Najbolji računalni miševi - 2021.

Vodič za kupnju računalnog miša. Žični ili bežični, otički ili laserski? Sve što vas je ikada zanimalo o miševima možete pronaći ovdje.

Od kud početi
Kako je miš neophodan za rad na računalu, često se previdi i odabere se najjeftinija varijanta po principu “samo da radi”.
Miš je jedan od najčešće korištenih dijelova hardwarea s računalom. Upravo zbog toga biste trebali razmisliti o nadogradnji osnovnog, jeftinog modela koji dolazi uz računalo. Kvalitetan miš vam može pomoći da si olakšate dugotrajni rad, tako da ćete brže i fluidnije obavljati zadaće a i smanjiti zamor i opterećenje zgloba i time izbjeći potencijalne ozljede zgloba (sindrom karpalnog tunela).

Odaberite miš koji odgovara Vašim potrebama
Prije same kupnje miša, morate imati ideju kakav miš želite i/li trebate.
Gaming miševi - nabavkom gaming miša nećete postati bolji, ali ćete si uvelike olakšati život. Kvalitetni gaming miševi su najčešće ergonomski oblikovati te će olakšati duge periode igranja u komadu. Također dolaze s kvalitetnim senzorom koji povećava preciznost. Ovisno od modela, gaming miševi dolaze s više programabilnih tipki koji omogućuju brzu aktivaciju perkova te donose određenu kompetitivnu prednost, posebno u eSportovima. Tu je i kvalitetniji senzor koji omogućuje veću preciznost kao i tipka za instant promjenu DPI vrijednosti.
Prijenosni miševi - drugi tip specijaliziranih miševa. Većina prijenosnih miševa je manjih dimenzija s 2-3 osnovne tipke. Glavna namjena prijenosnih miševa su manje dimenzije radi što manjeg zauzeća prostora tako da ergonomski aspekti padaju u drugi plan.

Ergonomija
Ergonomski miševi su posebno dizajnirani da za što bolju potporu zgloba i za dugotrajno korištenje bez zamora zgloba i prstiju. Ne postoji jedan ultimativni ergonomski miš koji je idealan za svakoga. Veličina šake te način držanja miša uvelike utječu na izbor idealnog miša. Većina ergonomskih miševa je posebno dizajnirana za dešnjake no postoje verzije i za ljevake. U zadnje vrijeme na tržištu su dostupni i vertikalni miševi koji najmanje zamaraju zglob i uslijed dugotrajnog korištenja značajno smanjuju mogućnost nastanka sindroma karpalnog tunela, no njihovo korištenje zahtijeva određeni rok prilagodbe zbog posebnosti samog dizajna.

DPI
Jedna od glavnih značajki miša je DPI (dots per inch). Najjednostavnije objašnjeno, DPI označava koliko će se piksela kursor miša pomaknuti za svaki pređeni inch koji miš napravi. Ako imamo 4K ekran (3840 piksela horizontalne širine), s 400 DPI nam je potrebno cca. 10 incha (25 cm). A za 3.000 DPI? Oko inch i pol (3,3 cm). Generalno pravilo tehničkih specifikacija je da je već broj uvijek bolji, sve ovisi od namjene. Za grafički dizajn gdje su potrebni kratki i precizni pokreti, visok DPI otežava posao još povećava brzinu miša ali smanjuje preciznost.

Optički ili laserski senzor
Dva najčešća tipa senzora u modernim miševima su optički senzor i laserski senzor. Glavna razlika je način na koji senzor prikuplja informacije u kretanju po podlozi. Optički senzor koristi LED diodu kojom obasjava površinu i na temelju refleksije “snima” pokrete a laserski senzor pomoću lasera “skenira” površinu i tako detektira kretnje miša.
Iz tog razloga miš s optičkim senzorom se mora koristiti na ravnim, neprozirnim, mat površinama a laserski na gotovo svim površinama.

Vrijeme odaziva
Mjerna jedinica koje se mjeri u [ms]. Usko vezana za frekvenciju prikupljanja podataka iz senzora. Najčešće vrijednosti su 1ms/1000Hz i 2ms/500Hz. 1000 Hz znači da kada se miš fizički pomakne, računalu će trebati 1 ms da registrira pokret.

Žični ili bežični
U prošlosti su bežični miševi bili inferiorniji s tehničke strane u svim aspektima osim u praktičnosti zbog nepostojanja kabela.
Prednost žičnog miša je nepostojanje baterije te samim time izostanak potrebe za punjenjem miša, veća konzistentnost korištenja te manje vrijeme odaziva.
Glavna prednost bežičnog miša je praktičnost. Nepostojanje žica uvelike olakšava rad, posebice s prijenosnim računalima. S tehničke strane konzistentnost veze (smetnje) i vrijeme odziva su u zadnjim generacijama toliko smanjeni da samo najzahtjevniji korisnici mogu primijetiti razliku.

Kod bežičnih miševa postoje 2 glavne tehnologije spajanja. RF (radijske frekvencije) i Bluetooth. RF miševi su responzivniji i lakše ih je koristiti gdje je samo potrebno uštekati pripadajući USB dongle i spremni ste za rad. Podložniji su vanjskim smetnjama (ako imate drugi uređaj koji radi na istoj frekvenciji) i gubitak USB dongla najčešće znači da je miš upotrebljiv. Bluetooth miševi su praktičniji jer ako na računalu imate bluetooth, jednostavno ih povežete i spremni ste za rad. Samim time ne zauzimate USB port na računalu no BT miševi su najčešće nešto skuplji nego RF miševi.